Konsentrasjonsvansker?

Konsentrasjonsvansker er en dårlig oversettelse av ‘attention deficit’. Problemet er ikke at jeg sliter med å kunne konsentrere meg. Jeg sliter med å styre hva jeg skal konsentrere meg om.

Enkelte ting kan jeg konsentrere meg om til dommedag og tilbake. Jeg kan sitt å jobbe med det og så plutselig burde jeg vært i seng for flere timer siden. Men jeg klarer ikke for mitt bare liv å bestemme meg for å konsentrere meg om en bestemt ting. Det må matche konsentrasjonsevnens ‘egen fri vilje, for jeg klarer ikke å styre den. Konsentrasjonen min lever nærmest sitt eget liv.

Jeg skulle så gjerne si ‘hopp’ til den og få den til å hoppe. Jeg har forsøkt det i tredve år, men det fungerer temmelig dårlig. Det hender den later som for en kortere periode, liksom for å narre meg til å tro at jeg kan styre den, men jeg har egentlig null kontroll over den.

Etter å ha lært mer om ADD og akseptert at jeg har det, har jeg innsett at jeg har gjort det feil hele tiden. Jeg kan ikke tvinge konsentrasjonen min til noe som helst, den må lokkes – jeg må jobbe med den, ikke forsøke å tvinge den til underkastelse. Jeg antar at ‘normale’ folk kan konsentrere seg om noe, like så lett som man kan styre en bil. Men jeg kan ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *