Sprikende påstander om matvarer

Du skal ikke romstere lenge på Internett før du ser påstandene om at enkelte matvarer virker positivt eller negativt på ADHD. Typisk er det blogginnlegg over lesten «10 matvarer du bør unngå» eller «7 ting du bør spise». Jeg mistenker at de stort sett kopierer fra hverandre, og at det er en viss bullshit-faktor involvert her.

Men la oss ta dem på alvor og se om de er noen konsistens her. Typisk er de fleste enige om at sukker og koffein er dumt.

everydayhealth.com er de skeptiske til frosne grønnsaker, fisk og sjømat. mens activebeat.com setter epler aller øverst, samt at de liker tunfisk, laks og hvit fisk – men til gjengjeld liker de ikke yoghurt eller andre produkter av kumelk. healthline.com mener derimot at epler er noe de fleste burde unngå. Noen mener melkeprodukter er tvilsomt, men yoghurt er bra, for det er fermentert. Livestrong.com mener at gluten er skummelt så hos dem er det ikke så mye rom for helkorn. Vitenskap.dk er enig at fisk er bra, men mener den bør være mager, og så vil de ha masse meieriprodukter i kosten. De fleste fraråder koffein, mens andre har gode erfaringer gjennom å egenmedisinere seg med kaffe.

Det er sannelig ikke lett å bli klok på noe som helst når råd og tips ser ut til å sprike i så mange forskjellige retninger.

Litt av problemet er at de snakker om ulike ting og vektlegger ulike aspekter. Noen råder å spise mye fisk fordi det er mye omega-3 i den, mens andre fraråder det fordi det skal være mye kvikksølv i den. Et annet problem er at et sett med symptomer kan komme av ulike bakenforliggende tilstander. Det som retter opp problemet og fjerner symptomet for én person, hjelper kanskje ikke for symptomene for en annen, fordi det er et annet bakenforliggende problem. Tenk på en bil … om du har tom bensintank, så stopper motoren og du får ikke startet. Løsningen er å fylle på mer bensin. Men dersom det ikke var tom bensintank, men drivstoffpumpa som hadde sluttet å fungere, så får du samme symptomene, men alle som sier «du må fylle på mer bensin» tar feil, og i verste fall får du bare masse bensinsøl. For selv om symptomet er likt, så er den bakenforliggende årsaken en annen.

Så det er sannelig ikke godt å vite hva man skal spise og hva man skal holde seg vekk fra. Men hva skal egentlig en stakkar gjøre? Sulte seg, liksom, av frykt for å spise noe «galt»?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *