Øvelse: metronomisk fri assosiasjon

Hjelp! Hva for noe bullshit er ‘metronomisk fri assosiasjon’? Problemet er at jeg ikke har noe bedre ord på det, og at det hjelper å trimme hjernen min på en skremmende god måte.

Aller først, metronomisk referer til metonom, den tikkende dingsen som slår takten for musikere, eller tenk på tikkingen fra en veggklokke. Det viktige er at du tenker deg en fast rytme på mellom et halvt og ett sekund. Slå gjerne takten med foten eller fingrene om det hjelper deg.

For hvert taktslag plukker du ut én ny ting i synsfeltet, og så lar du hjernen fritt assosiere en tanke rundt det – i den ene, lille tidsluke frem til neste taktslag. Det kan være assosiasjon rundt fargelikhet, form, minner, egentlig hva som helst. På under ett sekund kommer du ikke til å rekke å formulere noen tanke, så ta hva som faller deg inn, registrer det, og la det fare så du kan konsentrere deg om å assosiere noe med det neste som blikket ditt faller på.

Ikke stopp opp om du ikke klarer å holde takten, hopp heller over og videre til neste assosiasjon. Om det blir for vanskelig, så senk heller takten. Men ikke senk tankten så mye av du begynner å tenke og resonnere. Målet er at du assosiere fritt, ikke tenke. Jeg føler at denne teknikken hjelper meg å få ‘opp dampen’ på hjernen.

Det fine med denne teknikken er at du kan gjøre den mens andre tror du bare sitter og slapper av. Du kan gjøre det på bussen – kanskje helst om du sitter ved vinduet. Du kan gjøre det hjemme i stua. Du kan gjøre det under kjedelige møter på jobben.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *